//
You're reading...
E-mailmarketing, Social media

E-mailmarketing & social media: Het één sluit het ander niet uit!

“E-mail is dood, social media is de toekomst.” “E-mail is niet dood, maar stuk.” Het zijn slechts voorbeelden van oneliners waar je (1) niets aan hebt en die (2) nergens op slaan. Immers, toen de film zijn intrede deed werd het einde van het theater aangekondigd en toen vele jaren later de televisie het daglicht zag, werd de film ten dode opgeschreven. Om nog maar te zwijgen over het vermeende einde van de professionele journalistiek met de komst van het internet. Oftewel, in het licht van nieuwe ontwikkelingen roept men van alles, maar biedt slechts een klein deel van de uitspraken werkelijk inspiratie voor de toekomst. Want alleen vaststellen wat oud en wat nieuws is, biedt lang niet zoveel inzicht als ontdekken hoe nieuwe ontwikkelingen succesvol binnen “het oude” kunnen worden geïntegreerd.

Dat geldt ook voor social media en e-mailmarketing. Het één is wellicht nieuwer dan het ander, maar dat wil niet automatisch zeggen dat het één door het ander wordt uitgesloten. Kom dus niet aan met uitspraken als “e-mail is dood”, maar biedt inzicht in de wijze waarop e-mailmarketing en social media met elkaar in verhouding zouden moeten of kunnen staan. Want ondanks de enorme aandacht voor social media is ‘email marketing […] still the workhorse of many marketing programs’ aldus Michael Thompson (ClickSquared) in het recente artikel ‘Email boosts social, mobile integration’ in BtoB Magazine.

Dit betekent echter niet dat e-mail en social media automatisch in een vaststaande hiërarchie moeten worden geplaatst, beide vormen van media kunnen namelijk uitstekend met elkaar worden verweven. Niet alleen maken share buttons het voor e-mailontvangers gemakkelijker om specifieke onderdelen van een nieuwsbrief naar de juiste perso(o)n(en) door te sturen, ook kan social media weer worden ingezet om aan een geschikte mailinglijst voor e-mailnieuwsbrieven te komen. En daarnaast kan de e-mail worden gebruikt om specifieke topics aan te snijden, waarna de nieuwsbriefontvangers hier vervolgens over kunnen discussiëren via social media.

Dit alles gaat uiteraard niet vanzelf. Met alleen de technische integratie van e-mail en social media heb je nog geen community en zal er geen onmiddellijk resultaat worden geboekt. Er is veel inzet en een hoge mate van geduld nodig om een dergelijke integratie te kunnen laten slagen. Maar dat begint wel met het hebben van de juiste mindset. Met het idee dat e-mail stervende is, ga je niet ver komen. Het is veel verstandiger om tijd te steken in het bedenken van een succesvolle integratie van “oud” en “nieuw”, dan uitsluitend te gaan wedden op het nieuwe, veelbelovende en (veelal) onbekende. Haal dus niet het inzicht uit “e-mail is dood”, maar laat je inspireren door oneliners als “e-mail lights the fire, and social fans the flame”.

Advertenties

Over Mandy Woltjes

Marketing Manager @ Marqit

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Archief

Advertenties
%d bloggers liken dit: